פצעי לחץ

פצעי לחץ

פצעי לחץ הינם פצעים פעורים שמופיעים על העור או בשכבות העמוקות שלו והם מגיעים כתוצאה מהפעלת כוח לאורך זמן על האזור של העור. הכוח ממנו נובע הפצע יכול להיות בעקבות הסיבה בה אדם שוכב ימים ארוכים במיטה ומפעיל לחץ על אזור האגן ותחת המותניים. אולם, ישנם מצבים בהם יש היווצרות של פצעי לחץ במקומות נוספים בגוף כמו – בשכמות, בעורף, בעמוד השדרה, בברכיים, בקרסוליים, בעצמות הירך, ובמרפקים. במאמר זה נרחיב על האוכלוסייה שנוטה לסבול מפצעים, כיצד ניתן להימנע מהם ומה הטיפול הנכון.

פצעי לחץ

מבוגרים סובלים יותר מפצעי לחץ

מבוגרים יהיו חשופים הרבה יותר לסוג הפצע. כאמור, הגיל השלישי מביא אתו גם בעיות רפואיות ותסמינים שונים ביניהם פצעי לחץ, שמלווים בעיקר את מי שמרותק שעות רבות לכיסא או למיטה. פצעי לחץ הינם תופעה שכיחה בקרב בני הגיל השלישי בשל השינויים האנטומיים והפיזיולגיים שמשפיעים על העור וכך מעלים את הסיכון להתפתחות של אותם פצעים. בגיל זה יש גם ירידה והאטה במערכת החיסון של הגוף ובמערכת חילוף החומרים, לכן גם הריפוי של הפצע הינו איטי ושונה מפצעי בגרות ופצעי אקנה. זו הסיבה שיש להתמקד בגיל הזה במניעה של אותם פצעים ויש כמה דרכים שניתן למנוע את היווצרותם.

הגורמים לסיכון ולהתפתחות של הפצעים

אי יכולת מהאדם לנוע, ריתוק מוחלט למיטה או לכיסא גלגלים. פגיעה במערכת העצבים כתוצאה ממחלה נוירולוגית (כמו פרקינסון, דמנציה). מחלה בכלי דם, מחלות כמו סרטן וסכרת. תת תזונה. כשל חיסוני. שינוי פיזיולוגי ואנטומי בגילאים מבוגרים. מחלות שגורמות לבצקת באברים שונים וכולי.

דרגות לסוג הפצע

יש כמה דרגות לפצעי לחץ, והדרגה תיקבע בהתאם לעומק של הפצע:

  • פצע לחץ בדרגה אחת: פצע שטחי בשכבה העליונה של העור (האפידרמיס). הסימנים יהיו אודם שלא עובר לאחר שעה בעקבות לחץ על הפצע.
  • פצע לחץ בדרגה שתיים: פצע שמערב את השכבה הראשונה של העור וגם את הדרמיס, שהיא השכבה העמוקה מתחת לעור. סימנים הינם היווצרות שלפוחית או חתך.
  • פצע לחץ בדרגה שלוש: פצע שמערב את כל שכבות העור, כולל את התת עור.
  • פצע לחץ בדרגה ארבע: פצע שחורג מעבר לתת העור וחודר עד לעומק השריר או העצם ועוד. במקרים של חולים כרוניים, פצעי הלחץ יכולים להיות בדרגה של שלוש עד ארבע.
כתמי גיל

כיצד ניתן למנוע פצעי לחץ

בעזרת טיפול הולם ושימוש באביזרים שיקלו על החולה אפשר למנוע את הפצעים:

  • לשנות תנוחה מדי שעה. שכיבה בזווית של 30 מעלות.
  • שימוש בכל אמצעי תומך כמו מזרן שהוא נוח במיוחד וכריות תומכות.
  • טיפול ושטיפה יומיומית של גוף האדם ושמירה על היגיינה מרבית.
  • הקפדה על נעליים תקינות.

הטיפול האולטימטיבי

הטיפול בפצעים יכול להיות ארוך ומורכב ויכול ולהתרחש בכמה מישורים, בבית או בבית החולים. הדרך שאפשר לטפל בפצעי הלחץ היא הפחתה של הלחץ עד כמה שאפשר על הפצע עצמו, כמו כן, יש לדאוג לתזונה בריאה ועשירה בחלבונים ותרופות שהן אנטיביוטיות. ישנן מספר פעולות שאותם נהוג לעשות:

  • ניקוי וחיטוי – חיטוי של הפצע, כולל ניקוז של המוגלה.
  • חבישה – יש לחבוש את פצעי הלחץ ולאטום אותם, כך ניתן להגן על הפצע מזיהום ולאפשר לו להחלים.
  • שימוש במכשיר ואקום – על ידי מכשיר שנקרא VAC –שייעודו להפעיל לחץ מתון על הפצע ולשאוב ממנו את כל הדלקת. המכשיר עוזר להפחית את הבצקת ומשפר את הזרימה של החמצן והדם לעבר הפצע כך גם בפצעי זיעה, וכן בפצעי קור, או לחלופין פצעי חום. אפשר לבצע את הטיפול בבית וגם בבית החולים.

הגישה הנכונה והמומלצת לטיפול בפצעי לחץ, הינה הגישה הרב מערכתית שתשלב טיפול של כמה אנשי מקצוע כמו – רופאים, אחים, מטפל סיעודי ושיקומי, דיאטן, עובד סוציאלי ועוד.

מאמרים נוספים שיעניינו אתכם

היי, כבר מיצית?

קבלי הטבה של 10% על הבנייה הראשונה בג'ל, שתחזיק 5 שבועות!

רק נשאר לך לבחור את הצבע 💅

שלחי לי הודעה
1
היי נעים מאוד, אני כאן כדי לסייע לך בכל שאלה.
במה אוכל לעזור?
דילוג לתוכן