אחוז מאוד גבוה באוכלוסייה של היום סובלת מפצעי קור. פצעי הקור הינם סממן של וירוס הרפס מסוג 'סימפלקס' שבא לידי ביטוי כפצע ויזואלי בולט במיוחד באזור השפתיים. יש מגוון סיבות להתפרצות הרפס בשפתיים והעיקריות מבניהן תהיינה ירידה בעוצמת המערכת החיסונית, התקררויות, וירוס השפעת, סטרס נפשי, פציעה, גוף מותש ועייף. כמו כן, גם שינויים קיצוניים באקלים כמו חום או קור, מחלה שמלווה בחום גבוה ועוד, יכולים להוות טריגר להתפרצותו של פצעים של קור על השפתיים.
הסיבות לנטיית ההידבקות לא ידועות ואינן ברורות באופן מדעי, מאחר והפצע מדבק והוא עובר במגע בין אדם לאדם. הוא יכול להופיע בכל מקום, אך האזור הנפוץ ביותר הוא השפתיים. לרוב, שלב ההדבקה יתחיל כבר בילדות, אך במהלך השנים הווירוס יכול להישאר רדום בגוף עד שיהיה זרז כלשהו שיעיר אותו והוא יתפרץ שוב. ההערכה היא כי אצל שמונים אחוז מהאוכלוסייה מתחת לגיל 30, הווירוס נמצא במצב רדום ועל כן הוא יכול לנוע בין ילד להורה או מהורה לילד, באמצעות מגע ישיר של השלפוחיות או במגע רוק של אדם, כמו בזמן נשיקה.
יש תרופה לבעיה
לא קיימת תרופה אחת שמעלימה או ממגרת את הבעיה, אולם ברגע שהיא מתפרצת יש מגוון טיפולים שיכולים לסייע להחלמה של הפצע. למעשה, קשה יהיה להציג נוסחה ייחודית שתעבוד על כל אחד. מפני שיש לא מעט ביטויים מגוונים של ההרפס מבחינת המיקום, המראה המדויק, התכיפות – בכל מקרה כדאי לפנות להומאופת /רופא עור על מנת לקבל אבחון מקיף והתאמה לאופן הטיפול שכאמור יכול להשתנות בין כל אדם.
פצעי קור לפי הרפואה הסינית
הרפס בשפתיים לפי הרפואה הסינית נתפס כריבוי של חום ורעילות שהמקור לכל זה הינו הכבד. הגורמים לכך הם תזונה לא טובה בעיקר של מזון שהוא חם מדי ושומני. גורם נוסף הינו מתח רב בעבודה, גם שעות שינה מועטות יכולות להיות גורם שעשוי להוביל לעייפות תמידית ומערכת חיסון חלשה. הטיפול לפי הרפואה הסינית יתמקד בשני מישורים, בטווח הקצר בהורדה זריזה של חום גוף, לחות ורעילות ובטווח הארוך, בטיפול שהמטרה שלו לאזן את האנרגיה של הכבד תוך כדי חיזוק אברי הגוף.
איך מונעים פצעי קור ומה עושים כשהם מופיעים
- עם הופעתו של הפצע, אפשר להקל על תחושת הצריבה או הכאב באמצעות קרמים וג’לים מיוחדים. כמו כן, מומלץ גם לעשות קומפרסים קרים וחמים וטיפולי פנים. יש להניח ישירות על הפצע לכמה דקות. תחושת ההקלה תורגש מידית.
- עם הופעת התסמין הראשון של הפצע, מומלץ למרוח עליו קרם מיוחד המכיל Zovirax או Denavir. קרמים אלה מצריכים מרשם רופא. אם לוקחים את התרופה מיד עם הופעת התסמין הראשון של פצע הקור, זמן הריפוי עשוי להתקצר באופן משמעותי תוכלו גם לקבל זאת באמצעות טיפולי קוסמטיקה.
- כדאי גם לקחת תרופה בשם Acyclovir, שהיא אנטי ויראלית והיא מאוד מומלצת לכל מי שסובל מפצעי קור. מוטב לקחת אותה לשבוע ימים – 5 פעמים ביום. אחר כך כדאי לפנות לרופא המטפל על מנת לבחון את המשך הטיפול.
- כדאי מאד להימנע מחשיפה לקרני השמש הידועות כגורמות עיקריות כתמי שמש, להקפיד למרוח קרם הגנה עם מסנני קרינה, לנסות לישון שבע שעות שינה רצופות בלילה, לעשות פעילות גופנית מדי יום וגם לנסות להוריד סטרס על ידי מדיטציה. סטרס הוא גורם עיקרי להופעות פצעי קור.
- במקרים קשים במיוחד בהם אתם נוטים לסבול מפצעי קור וסימפטומים חמורים, יש לפנות לרופא המשפחה על מנת לקבל אבחון מעמיק יותר לבעיה וטיפול תרופתי ראוי. או לחלופין להתייעץ עם קוסמטיקאית מקצועית ומנוסה בכול תחום הטיפוח והאסתטיקה.